Lucht-waterwarmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de lucht. In Nederland is de gemiddelde buitentemperatuur 10°C. Als de buitentemperatuur hoger is, onttrekt een lucht-warmtepomp meer warmte. Een lucht-waterwarmtepomp kan uw woning ook bij lage temperaturen, tot -20°C, verwarmen.

Waarom een lucht-waterwarmtepomp nemen?

Bij een aardwarmtepomp zijn grondboringen nodig om het buizensysteem aan te leggen. Een lucht-waterwarmtepomp maakt gebruikt van de buitenlucht. Grondboringen zijn daarom niet nodig. Dat maakt een lucht-waterwarmtepomp makkelijker te installeren.

Een lucht-waterwarmtepomp is geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn en in zijn geheel zijn voorzien van lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming, wandverwarming of lagetemperatuurradiatoren.

 

Voordelen lucht-waterwarmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp is:

  • Betaalbaar
  • Eenvoudig te installeren
  • Duurzaam
  • Energiezuinig

Hoe werkt een lucht-waterwarmtepomp

De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met een koelkast. Waar een koelkast warmte onttrekt aan producten in de koelkast, onttrekt een lucht-waterwarmtepomp warmte aan de lucht.

Een warmtepomp pompt een vloeistof in een circuit rond. Binnen dat circuit wordt de vloeistof verdampt. De damp wordt door een compressor op druk gebracht waardoor de temperatuur stijgt. De warmte die hierbij vrijkomt wordt overgedragen op het warmteafgiftesysteem, zoals de vloerverwarming. Vervolgens wordt de damp afgekoeld door een expansieventiel. Dit is een continu proces.

 

Andere warmtepompen

Naast lucht-waterwarmtepompen zijn er ook hybride warmtepompen en aardwarmtepompen.

Aardwarmtepomp
Een aardwarmtepomp is een bodemgekoppelde pomp. Door buizen diep in de grond aan te brengen onttrekt de warmtepomp de warmte aan de aarde.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht én werkt samen met een cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het nodig is, bijvoorbeeld als het erg koud is of als er veel warm water wordt gebruikt.

Contact met de Warmtepompspecialist

Heeft u een specifieke vraag, of wilt u graag meer informatie over lucht-waterpompen?

Neem dan vrijblijvend contact op. De Warmtepompspecialist neemt binnen twee werkdagen contact met u op.

Neem contact op