Wat is een warmtepomp?

Met een warmtepomp kunt u uw huis op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier verwarmen. Een warmtepomp onttrekt warmte aan lucht, water of aarde en geeft deze door aan het verwarmingssysteem. Het is een gunstig alternatief voor de traditionele verwarmingsketel en de aardgasaansluiting. De warmtepomp zorgt dus ook voor warm water in de keuken en badkamer.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte aan producten in de koelkast en voert de warmte af naar buiten. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de natuur en zorgt ervoor dat uw woning op een milieuvriendelijke manier verwarmd wordt.

Een warmtepomp pompt een mengsel van water en koelmiddel, een vloeistof die op lage temperatuur kookt, in een circuit rond. Binnen dat circuit wordt de vloeistof verdampt. De damp wordt door een compressor op druk gebracht waardoor de temperatuur stijgt. De warmte die hierbij vrijkomt wordt overgedragen op het warmteafgiftesysteem, zoals de vloerverwarming. Vervolgens wordt de damp afgekoeld door een expansieventiel. Hiermee is de cirkel rond en kan het proces opnieuw beginnen.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Alle warmtepompen maken gebruik van natuurlijke energiebronnen.

Aardwarmtepomp
Een aardwarmtepomp of bodemgekoppelde pomp haalt warmte uit de aarde. Bijna overal heeft de bodem op 50 meter diepte een constante temperatuur van 9°C. Op een kilometer diepte is de temperatuur 35°C tot 40°C. Door buizen diep in de grond aan te brengen onttrekt de warmtepomp de warmte aan de aarde.

Lucht-waterwarmtepomp
Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de lucht. In Nederland is de gemiddelde buitentemperatuur 10°C. Als de buitentemperatuur hoger is, onttrekt een lucht-warmtepomp nog meer warmte. Ook bij lage temperaturen, tot -20°C, kan een lucht-warmtepomp uw woning verwarmen.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht én werkt samen met een hr-ketel op gas. De cv-ketel sprint bij als het nodig is, bijvoorbeeld als het erg koud is of als er veel warm water wordt gebruikt.

Lees meer over warmtepompen

Warmtepomp weetjes

Contact met de Warmtepompspecialist

Heeft u een specifieke vraag, of wilt u graag meer informatie over lucht-waterpompen?

Neem dan vrijblijvend contact op. De Warmtepompspecialist neemt binnen twee werkdagen contact met u op.

Neem contact op